måndag 5 maj 2014

Hur kvinnor behandlar kvinnor
Vi pratade på föräldrautbildningen om hur elaka kvinnor kan vara mot varandra då det kommer till graviditet. När man som gravid får höra saker som "Men gu, äru inte rädd för att födda. Min mammas arbetskamrats systers kusins dotter födde ett barn med klövar! Men för det mesta går det ju bra" och så får man en liten klapp på axeln. Eller "Såja, det är ingen sjukdom. Det är bara och bita ihop" med tonen att det här har vi alla gått igenom och snart är du också välkommen i klubben.

Ingen av papporna hade fått höra några skräckhistorier eller tuffa-till-dig-kommentarer. Nu bär de ju i och för sig inte på själva barnet men ni förstår poängen. Om en inte var rädd innan så blir en ju det av sådana kommentarer. Och det gör mig besviken och ledsen. Vore det inte trevligare med mer peppning? Hur upplever ni som läser och själva har eller väntar barn. Har ni fått höra liknande saker?

4 kommentarer:

 1. Hej! Här sitter jag med en åttaveckors bebis i min famn, och vill berätta för dig att förlossningen inte är något att oroa sig över! Din lilla bebis kommer att komma ut på ett eller annat sätt vare sig du vill eller inte :) min förlossning gjorde ont ibland och ibland inte (tack gud för lustgas!!!) och ut kom bebisen. Det jag tyckte var jobbigt var första tiden hemma, ungefär de 3 första veckorna. Men ålen den tiden går ju över till en vardag den med. Jaja! Det jag ville säga egentligen är att lyssna inte på några skräckhistorier! Köp hem stora bindor och amningsinlägg för läckande bröst ;) lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen :) Jag försöker verkligen att inte lyssna när jag själv kan välja, springa, stoppa fingrarna i öronen osv. Undviker aktivt länkar och förlossningsberättelser på nätet. Och det är sant, ut kommer hen väl alltid på något vis:)

   Radera
 2. Jag är gravid i vecka 28 och har (peppar peppar) ännu inte hört någonting sådant! MEN, jag får ofta höra "tjockis" eller "Oj oj oj vad stor du är". Och visst, jag förstår att de säger de i all välmening, men nej, det är inte kul att bli kallad tjock trots att man är gravid. För vaderna och fötterna är svullna, ansiktet är svullet, magen är spänd men fin och låren dallrar lite extra när man vaggar fram. Så jag känner mig redan "tjock", på ett dåligt sätt, trots att magen är superfin. Och nej, jag har inte jättestor mage, den var mitt på genomsnittssträcket förra gången hos BM... Orkar inte alla kroppskommentarer hela tiden ;) Om man vill kommentera så räcker det med "Vilken fin mage!" eller "Vad fin du är!" tycker jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan absolut bli tröttsamt att höra det om och om och om och om och om igen...även om det är välment. Ibland kan jag tycka att det känns som att folk plötsligt fått någon slags allemansrätt till ens kropp bara för att man är gravid. Håller med dig om kommentarerna :) Och lycka till!

   Radera